Anton Corbijn

I fredags packade jag och Cliff väskorna och drog till kungliga huvudstaden för en inspirationshelg. Anton var ju på besök :-)

1991, när jag bara var 16 år, släppte U2 albumet “Achtung baby”. Som sann U2-fan köpte jag vinylplattan så snart jag hade råd. Omslaget var fantastiskt, vet inte hur många gånger man vred och vände på det och upptäckte nya bilder fotograferade av Corbijn. Det var precis just då jag bestämde mig för att bli fotograf. Jag började assistera och jobba hos en fotograf utanför studierna på gymnasiet. Om jag visste då, vad jag vet idag… Första gången vi träffades personligen var på Umeå flygplats en snöig dag i februari 2002 och vi har sedan dess träffats i både London och här hemma hos mig i Skellefteå. Anton är en av de mest ödmjukaste fotografer jag vet. Inte alls svårt att förstå hur lätt han får människor att slappna av framför kameran.

I helgen som var fick jag möjligheten att träffa honom igen, se utställningen “Inwards & Outwards” och lyssna på hans artist talk under lördagen. Fantastiskt kul att få höra honom berätta sitt livs historia. Igen. Visst, en del saker har man hört tidigare, men många anekdoter fick fylla på historien. Inte minst för Cliff som inte träffat honom tidigare.

Vänner, missa inte utställningen på Fotografiska! Ett projekt där Anton har porträtterat konstnärer, musiker och andra kreativa och nyskapande personer. Den hänger kvar fram till 15 april. Och för er som kollar vår sida på Facebook finns fler bilder från helgen!

Leave a Comment