August 06, 2014 at 12:20PM


Sommar i #jukkasjärvi bjuder på guidad tur på #icehotel Gästerna dricker #Lemmelkaffe och lyssnar på historien om hur allt började. #intesovabarakaffe #fotografpaulina

June 11, 2014 at 12:24AM


The tabel at the start of the dinner with the speakers… Thanks for a great dinner, interesting conversations and a good start for #cresum14 Can’t wait for tomorrow! #fotografpaulina

May 15, 2014 at 09:18AM


Så där ja. Nu skickas den i väg. Kan snart ses i 70×100 på Länssalongen, Västerbottens museum Vernissage 6 juni #umeå #fotografpaulina

May 14, 2014 at 01:22AM


Riggat för en #timelapse inne i #icehotel för natten. Klockan är över 1 och det är ljust ute. Så nu säger vi god natt från Oktagården! #fotografpaulina

May 10, 2014 at 01:11PM


Vi kan verkligen rekommendera alla att besöka #bryggargatan då de öppnar sin nyrenoverade lounge och cocktailbar! Tequila lakrits och Nordisk Mojito. Ååååh så gott :-) #fotografpaulina

April 17, 2014 at 03:56PM


Idag har vi skruvat ihop den. Lite sent att börja träna på gym nu… @cliffkarlsson Men lite tyngdlyftning blir det till veckan #red #fotografpaulina

October 19, 2013 at 12:10AM


From Andalucia last night. If you missed the party, my photographs from #Icehotel will be up until 17th of December. Thanks for the photo @stockholm_photographer #fotografpaulina

October 18, 2013 at 12:15AM


Rörd till tårar av alla vänner som dök upp. Från Jukkasjärvi i norr till vänner fr Skåne i söder. Grym kväll! Underbar vernissage. Jag är så glad. Tack!

September 04, 2013 at 02:35PM


At the Visa Pour L’Image festival in Perpignan…. Hard not to cry listening to Joao Silvas story about seeing his friend dying in front of him and when he lost his both legs in Afghanistan. “The images doesn’t stay in the camera. It goes through your camera and right in to your head. Your brain is like the negative, it keeps it and it will stay there forever” And this guy has seen a lot during the years… #visapourlimage #photography #magnumphoto #fotografpaulina

Oj, oj, oj… så gick det ett par månader!

Från värme i Portugal till kyla och värme igen, vips så gick det ett par månader. Under året har vi jobbat mycket med ICEBAR BY ICEHOTEL och besökt barerna i Oslo, Köpenhamn, Stockholm och nu senast London för att fotografera. Vi har jobbat med massor med roliga, både rörliga och stillbildsprojekt. Just nu slutför vi också jobbet med en 10 minuters dokumentation om Creative Summit och just nu kan man se en liten teaser och samtidigt önska föreläsare för nästa års event och läsa om CS Winter.

Första veckan i september är det Visa Pour LÍmage i Perpignan som gäller varje år. Under detta års fotofestival gjorde vi en dokumentation på uppdrag av Fotografisk Tidskrift och sfoto.se. För er som vill se den, längta till värmen och vill bli sugen på att åka nästa år se ovan.

Just nu jobbar vi på en ny webb, där av vårt dåliga uppdaterande här. Vi är ju nu väldigt sugna på att publicera den nya. Men den kommer! Tålamod. Tiden rusar i väg och vi gör vårt bästa med att hänga med.

Vårt samarbete med ICEHOTEL fortsätter. Vi ska med glädje mer eller mindre bosätta oss i kylan i Jukkasjärvi under november och december. Det ser vi verkligen fram emot! Mer om detta sen. Ha det gott alla!

50cm bakom chefen

Stockholm, Portugal och snart Stockholm igen. Från 2 dagar på filmuppdrag åt Best Western Sverige till att springa 50cm bakom chefen med kamera och optik i högsta hugg, till Canon Pro Solotions senare i April för föreläsningar och inspiration. Resorna är många just nu och fler ser det ut att bli.

När man kan göra urval och svalka sig med en kall i solnedgången ska man inte klaga.

CMiD Porträtt

Cinemagraph porträtt med elever på Cross Media Interaction Design utbildningen. Alla bilder finns inom en snar framtid på deras site (cmid.se).

Köpenhamn, Oslo och Alvargala på några få dagar…

Både jag och Cliff har jobbat hårt sista dagarna. Sena kvällar och tidiga dagar. Kom hem sent igår kväll med mängder av filer från Icebar i Oslo och idag innan lunch levererade vi bilder till pressreleasen och invigningen av nya designen av baren i Oslo. Öppning i morgon 2:a februari. Fler uppdrag för Icebar by Icehotel blir framöver. Superkul och utmanande uppdrag.

Alvargalan på temat magiskt dokumenterades både med stillbild och rörligt. Från start till mål. Mina bilder från galan och på pristagare kommer snart att finnas här. Grattis alla pristagare och grattis till Dixie PR för ett bra arrangemang med rekordmånga gäster.

I morgon är en ny dag med ännu mera jobb. Men då mer stillasittande jobb i Lightroom & PS. Dax att sova med andra ord. God natt på er!

Från underställ och snowjoggings till kostym!

Jo då, det här yrkesvalet kräver en viss bredd på garderoben har Cliff (på danska även kallad Kleff) fått lära sig de sista dagarna. Onsdag åkte vi ner till Köpenhamn för att plåta för Icebar by Icehotel. Ett fantastiskt roligt uppdrag och så klart en ära att få jobba med. Bara tanken på att vi skulle jobba i minusgrader en hel dag, hade ju våra kloka huvuden räknat ut att underställ kan vara bra att ha. Att det sedan var fötterna som blev den svaga länken har vi nu lärt oss. Som tur var fanns matchande snowjoggings för Cliff att låna. Drinkarna hann vi ju också smaka, vad sägs om exempelvis Tequila med lakritsrot? Nästa Icebar uppdrag blir Oslo, nu på måndag och tisdag. Tror vi packar lite extra kläder. Och SKOR.

Hemma sent igår kväll och slängde underställen i tvätten kastar vi nu på oss kostymen för att dokumentera Alvargalan, Skellefteås stor näringslivsgala med prisutdelning och underhållning. I år blir det rekordmånga på festen. Så nog ska vi svettas en del innan vi får vår drink i slutet av kvällen. Hoppas vi ses i minglet!

Anton Corbijn

I fredags packade jag och Cliff väskorna och drog till kungliga huvudstaden för en inspirationshelg. Anton var ju på besök :-)

1991, när jag bara var 16 år, släppte U2 albumet “Achtung baby”. Som sann U2-fan köpte jag vinylplattan så snart jag hade råd. Omslaget var fantastiskt, vet inte hur många gånger man vred och vände på det och upptäckte nya bilder fotograferade av Corbijn. Det var precis just då jag bestämde mig för att bli fotograf. Jag började assistera och jobba hos en fotograf utanför studierna på gymnasiet. Om jag visste då, vad jag vet idag… Första gången vi träffades personligen var på Umeå flygplats en snöig dag i februari 2002 och vi har sedan dess träffats i både London och här hemma hos mig i Skellefteå. Anton är en av de mest ödmjukaste fotografer jag vet. Inte alls svårt att förstå hur lätt han får människor att slappna av framför kameran.

I helgen som var fick jag möjligheten att träffa honom igen, se utställningen “Inwards & Outwards” och lyssna på hans artist talk under lördagen. Fantastiskt kul att få höra honom berätta sitt livs historia. Igen. Visst, en del saker har man hört tidigare, men många anekdoter fick fylla på historien. Inte minst för Cliff som inte träffat honom tidigare.

Vänner, missa inte utställningen på Fotografiska! Ett projekt där Anton har porträtterat konstnärer, musiker och andra kreativa och nyskapande personer. Den hänger kvar fram till 15 april. Och för er som kollar vår sida på Facebook finns fler bilder från helgen!

Happy holidays!

Bjuder på ett julkort som vi gjorde åt Hello Future dagarna innan vi gick på jullov. :)
Nu är vi tillbaka med ny energi, och ser fram emot ett nytt och spännande år.

Välkommen till 10mst Cliff!

Sedan i somras då vi gjorde uppdrag för Creative Summit och fram till idag har Cliff hoppat in och jobbat i olika rörliga projekt. Från och med nu så kommer han också att vara mer långsiktigt på stolen mittemot mig på #10mst. Cliff är en glad kille som länge engagerat sig för Skellefteå skateförening och jobbat med egna filmprojekt. Han får ofta frågor om sitt namn och om han verkligen heter Cliff på riktigt. Vilket han gör. Dock var det varken Barnes eller Richards som låg bakom namnvalet, det var en figur i ett barnprogram. Men sedan vet man inte om det är en slump att han delar födelsedag med Cliff Burton.

Cliff gör sitt bästa för att lära sig äta sushi. Gillar inte direkt kall mat eller glass. Men vem gillar inte glass eller sushi? Eller inte är intresserad av hockey och bor i Skellefteå? OK, han må kunna mycket, men än har han lite mer att lära sig..;-) Jag ska göra mitt bästa för att lära upp honom.

Han har också provat på skitigare jobb, senast med uppdrag att tömma slammbrunnar. Killen är inte rädd för skit. Smutsiga uppdrag i lera under Stockholms centralstation eller lite smuts under naglarna är inget som han räds för. Tvärtom, full glädje och engagemang rakt in i varje projekt. Kul tycker jag, som varit ensam i företaget en tid. Nu finns någon som lyssnar på mig då jag pratar med mig själv när jag sitter framför skärmen, står ut med mina musikval och ger mig feedback vid urval… och allra främst hjälper mig att göra uppdragen ännu bättre. Ta en titt i portfolion ovan. Nu har vi även lagt ut lite rörliga projekt där.

Annat nytt som hänt? Har under hösten undervisat CMID eleverna i Photoshop. Även hållit två dagars kurs i Lightroom och föreläst för ALMIs mentorsprojekt. Ingen har väl missat att jag varit i Italien på WTKA VM i Kickboxning där jobbet publicerats i Skellefteå Tidningen och nu senast i Finansliv. Boken som producerades för Medlefors finns nu att köpa och hoppas sprida julglädje i receptform. Nu räknar vi ner dagarna. Snart är det jul, vänner!

Snart är den här!

Boken “Julglädje på Medlefors”. Maten och gosakerna, människorna och julen som jag har jobbat med sedan juni. Ett fantastiskt roligt projekt att jobba med, inte bara den goda maten man får smaka på, utan även alla goa människor man får samarbeta med. Kerstin, Elisabeth, Lotta, Monica och hela glada gänget i köket på Medlefors. Tro mig, maten på Medlefors byggs på glädje. Och alltid en ära att få jobba med Jonas Lundqvist som formgivare. För några dagar sedan fick vi se provtrycket och nu väntar vi med spänning på den färdiga RIKTIGA boken.

Ett litet julklappstips! Finns väldigt snart att köpa via Medlefors och i bokhandeln.

Rapport från Italien och kickboxnings-VM

Första dagen var tung för Johannah. Hon hade ätit tonfisk och ris i en och en halv vecka för att komma in i rätt viktklass. På det ingen mat alls och smått uttorkad innan invägningen på onsdag afton. Hon klarade sig med ett kilo tillgodo. Torsdag första fighten. Johannah vann mot en Italienska med ett sprucket ögonlock till trots. Hon vägrade sy. Med stygn får man nämligen inte fortsätta fightas.

Jag gjorde mitt bästa för att plåstra ihop henne med hjälp och stöd från Dr Karin Bandling på telefon från Sverige. Efter den matchen stod det klart att hon är i final! Underbart! Det minsta hon tar med sig hem är alltså ett silver. Och så klart hoppas vi på guld i morgon då hon ska möta en tjej från Wales. Hon vann tydligen 5 titlar i fjol och är rankad som 8:a i världen i boxning. Tydligen har hon grym på kickas också. Tuff match i morgon alltså. Men Johannah har precis det som krävs. Vinnarskalle. Hon ser också alla möjligheter. Väldigt viktig en sån här gång kan jag lova. Håll alla tummar där hemma!!! I morgon gäller det! (I nästa nummer av Skellefteå Tidningen får ni se reportaget).

Idag tog vi paus från fighters och åkte till Pisa, både jag, Therese Eriksson och Johannah. Åt glass, risotto till lunch och kollade in det lutande tornet så klart. Wifi finns i hotellobbyn för både jobb, slösurfande samt hockeyabstinensen. God kväll från Marina Di Massa.

Vardagen med smutsiga uppdrag, mat och kickboxning

Smutsiga från topp till tå och med betongdamm ända upp i bihålorna. Så såg vi ut, jag och Cliff efter två hela dagar med filmning för Brokk på centralstationen i Stockholm. Cliff, min nya stjärna fick slita hårt sina första dagar på anställningen. Eller ja, han har ju jobbat tidigare (läs uppdrag Vodafone/Berlin och Creative Summit). Men nu kommer ni alltså få se mer av herr Karlsson på #10mst framöver. På en plats nära mig.

Just nu går vi genom allt material från Brokkjobbet och jag är också i sluttampen med korrektur för Medlefors bokprojekt. Julmaten som jag nu jobbat med sedan i juni, börjar nu snart falla på plats tack vare ett grymt formgivningsarbete av Jonas Lundqvist. Nästa vecka ska det allra sista plåtas, sedan är det dax för att göra hela boken klar för tryck.

I slutet av oktober bär det av till Milano tillsammans med Therese Eriksson på uppdrag. Vi ska på VM i kickboxning. Kommer också bli en spännande kontrast i den varierande vardagen som fotograf.

 

 

Eldsjälar och fotografer på Galleri Kontrast

Just hemkommen från två dagar i Sthlm. Har haft kundmöten och rekat för ett uppdrag jag ska göra där nästa vecka. I går kväll var jag på Sanna Sjöswärds bokrelease på fina Galleri Kontrast. På Kontrast hänger just nu Fotografen Johan Bergmarks utställning “Protrahere”, en fantastisk samling av Johans grymma porträtt.

Huvudperson för kvällen var så klart den alltid så fantastiska Sanna och alla hennes Eldsjälar. En av dem, Lennart Nilsson som kom till releasepartyt är porträtterad av Sanna i boken “Eldsjälar”.

Boken består av fotografisk dokumentation och samtal med människor som brinner för något och som vågar ta strid för sina tankar och handlingar. De vill alla bidra till förändring och ett bättre samhälle. Det kan handla om kampen för lilla människan, mänskliga rättigheter, tillhörighet, identitet, solidaritet eller det konstnärliga skapandets villkor. Eldsjälar helt enkelt. Och den största eldsjälen av dem alla, är författaren själv, Sanna Sjöswärd.

 

 

Visa Pour L’Image i Perpignan

En vecka solsken. En vecka fylld av utställningar, föreläsningar och bildvisningar på kvällarna. Nätter med bildsnack och umgänge med kollegor. Årets händelse för fotojournalister världen över, Visa Pour L’Image i Perpignan. Har precis kommit hem fylld till bredden av bilder och inspirerad till max. Kom igen hösten, jag är redo!

Ett av de bästa med årets festival var Barbara Davidson. Såg hennes utställning “Caught in the crossfire” redan första dagen. Dag två fick jag lyssna på henne föreläsa om samma projekt. Fantastiskt rörande projekt som visar baksidan av gängvåldet i Los Angeles. Barbara jobbar som fotograf på Los Angeles Times och har under lång tid följt offren och deras anhöriga. Storys som vanligtvis bara fått små notiser i nyheterna har hon lyft fram och visar deras kamp om en normal vardag efter att ha blivit skadad i en skottlossning, eller att ha förlorat ett barn. Bara på grund av det meningslösa våldet. Hon kommer dem nära, väldigt nära. Inte konstigt att hon vann Pulitzer prize för sitt arbete.

Extra kul var att vi fick möjligheten att träffa henne och snacka under kvällen på Le Grand Café de la Poste (där alla samlas efter kvällsvisningarna i Campo Santo). Se bilden (© Tack Nicke Johansson, jag tror det var du som lånade min kamera). Tack alla mina kollegor och vänner för en underbar vecka. Vi ses ju igen, om inte förr, i Perpignan 2012.

Vinter och Icehotel

Efter lång semestertystnad så är jag tillbaka :-) Mycket att berätta, så det blir en post till idag. Så här i sommarvärmen kan man ju alltid prata lite Vinter och kyla? I våras gjorde jag ytterligare ett uppdrag i Jukkasjärvi. Den gången för Icehotel och Vinter. Fantastiskt roliga dagar i snö och is tillsammans med Ella Jonsson på Vinter. Fler av mina reportagebilder och bilder för Icebar by Icehotel kommer att dyka upp framöver. Här kan ni se en start…

 

Semester och roliga uppdrag

Så var semestern slut. Men nu är jag superladdad för en ny arbetshöst! Sommaren gick fort. Och lika fort går det när man har roligt på jobbet. Gjorde ett lite avbrott i semestern och åkte på uppdrag i Berlin i juli. Älskar den staden, så det var kul att återvända dit, även om det blev ett intensivt dygn. Med mig hade jag Cliff Karlsson och han fick stå ut med mig hängande på ryggen men kamera och rigg. Några små blåmärken får man väl räkna med ;-) Vi filmade en How-to-Play-film till North Kingdom som sedan Dreamfield har klippt ihop.

I morgon drar bokproduktionen till Medlefors i gång igen, så det blir nog att få äta gott den här veckan och nästa. Om än det kan bli mycket julmat ;-) Formgivningen kommer Jonas Lundqvist att göra. Ett superkul projekt, även om just julen känns väldigt långt borta. Men som sagt, det går fort när man har roligt!

Creative Summit kändes i kroppen i flera dagar…

…både rent mentalt av alla inspirerande föreläsare och människor, men även rent kroppsligt av allt jobb med att dokumentera hela eventet både still och rörligt. I år hade jag med mig Cliff Karlsson (Världens coolaste namn btw) som min partner in crime :-) Han ska klippa ihop promotionfilmen för CS2012. I kväll har vi suttit och gått genom allt material, nog för att göra en långfilm. Men nu ska vi hålla oss mycket kortare än så. Även om det blir svårt att ta bort gobitarna från intervjuerna med föreläsarna. Stillbilderna ska upp på CS-sajten inom kort, förhoppningsvis i morgon om allt går vägen. God natt vänner!

Creative Summit i Skellefteå

Väntar med spänning på tre intensiva dagar… Creative Summit drar igång på onsdag. Två fullspäckade dagar med kreatörer, inspiratörer som föreläser för branschen. Fredag är det Adobe event som avslutning. Alla träffas och har trevligt och fyller på med ny energi. Har många roliga minnen från förra årets upplaga (se bild från Lanternan, Byske havsbad ovan). Precis som förra året ska jag dokumentera hela eventet. Kommer att bli svettiga, men underbara dagar :-)

Sommar, sol och glada praktikanter

Senaste veckorna har vi haft flera praktikanter på #10mst från Mediagymnasiet. Nu har de slutat och njuter av sommarlovet och solen. Två av dem, Aron Östman och Otto Larsson finner ni här på bild efter en dag i studion. Som ni ser så spred de mycket glädje på våningen… :-) Så visst är det lite tomt på #10mst nu när de är borta.

Sommar och semester får vänta ett tag. Kalendern är bokad, mer eller mindre fram till andra veckan i juli. Då ska jag vara ledig och flytta ut på ön.

Tiden går fort då man har roligt!

Drygt ett år har gått sedan Stefan blev anställd på heltid. Ett år, det går ju hur fort som helst… Speciellt när man har roligt! Nu blir jag tyvärr ensam igen :-( Visserligen har både jag och herr Dahlqvist en tendens till att ändå prata med oss själva, men visst blir det tomt där på andra sidan. Stefan ska nu ta en välförtjänt paus och försvinna till skogs och jobba med att ta hand om hundar och köra hundspann. När han är tillbaka så ska han frilansa, så det är inte omöjligt att vi gör projekt tillsammans även framöver. Men jag kommer ändå att leta en ny anställd om jag hittar någon som passar för jobbet. Är du auktoriserad i digital bildbehandling eller har motsvarande kunskaper kan du ju skicka en CV och ansökan till mig.

På tal om att tiden går fort… Jag blir också ett år äldre och visare idag. För er som är på #10mst eller finns i närheten idag, dyk upp i kuddhörnan kl 14:30 så bjuder vi på tårta. Stefan jobbar kvar till den 15:e april, så ni har lite tid för avskedskramar…

Förra veckan fick jag möjligheten att jobba på Icehotel i Jukkasjärvi igen. Denna fantastiska miljö och alla trevliga människor som finns där uppe. Underbart. Bilden ovan är från december då jag var där och gjorde ett jobb för Spoon publishing. Längtar redan tillbaka.

Inspirerande helg med överraskande stipendievinst!

Lämnade Skellefteå och körde ner till Sundsvall på torsdagmorgon och hade styrelsemöte med SFF under hela dagen. Stefan anlände på fredag mitt på dagen. Sedan väntade inspirerande föreläsningar av och med fotografer hela helgen på Norrlandsdagarna. Galna upptåg på nätterna (ja, ni som inte vet hur fotografer är kanske kan tänka er när man samlar flera på samma ställe under en hel helg). Vi bodde på Södra Berget, så vi hann även med ett och annat besök på SPA maskrosen. Härligt att ligga där och flyta och se ut över Sundsvall. Fredagkväll blev jag väldigt överraskad då man från scenen skulle dela ut det årliga Classe Palm stipendiet. Hela mitt bord ställde sig upp och applåderade innan jag själv ens fattade att det var jag som bland alla fotografer skulle få äran att ta emot det :-) (Se bild, © Jenny Morelli, Fotografisk Tidskrift)

Motiveringen lyder; ”Årets stipendiat är en mycket produktiv norrländsk fotograf aktiv i hela världen och har också med ett fantastiskt engagemang tagit sig an en rad andra uppgifter och roller inom svensk fotografi. Fotograf, arrangör, lärare och styrelseledamot. Listan kan göras lång. Att sedan lyckas hinna med sig själv, familjen, stugan och inte minst sitt hemmalag är bara en bedrift i sig”

Med äran fick jag även 5000 kr, fina strykta 1000-lappar i ett svart kuvert. Nu ska jag hitta på något roligt att göra för dem :-) Idag är man otroligt trött och sliten efter intensiv helg, men med ändå full av ny energi. Tack alla goa fotografkollegor, arrangörer, föreläsare, SFF Svenska Fotografers Förbund och sist men inte minst Classe Palm för äran att få ta emot ditt stipendie!

Alvargalan

Fredagkväll jobbade både jag och Stefan på Alvargalan, Skellefteås egna näringslivsgala. Full fart med kameran hela kvällen. Däremellan hann vi få i oss någon liten bit av de tre rätterna. Men så fort man fick in sitt kopp kaffe, så hände nåt på scen så då var det bara att rusa iväg igen. Rekord, nästan femhundra gäster! Otroligt bra arrangerat av Dixie PR. Vi levererade bilder till pressrelease som gick ut på kvällen, men framförallt har vi en ordentlig dokumentation för nästa års marknadsföring av Alvargalan. På bild ser ni en av kvällens artister, Emelie Fjällström. Talangfull lokal stjärna med en pappa som också kan leverera med besked.

Ice Hotel i Jukkasjärvi

Kom hem sent i går efter två dagar i Jukkasjärvi och uppdrag på Ice Hotel. Fantastisk miljö och underbara människor som jobbar där uppe. Skulle inte ha någon emot att återvända. Tisdag kväll fick vi även se norrsken. Jobbar just nu hårt med urvalen från Ice hotel. Deadline i morgon.

Sitter framför TV:n. Kastar ett och annat hockeyöga på Sverige-Ryssland matchen. Känner dock en liten tomhet över matchuppehållet för Skellefteå AIK. Positivt är väl att man får så mycket tid över till annat då man inte ser hockey flera gånger i veckan.

God kväll på er!

RED och ARRI

Då har jag anlänt på kontoret efter en mycket trevlig kurs i Luleå. Under två dagar har jag gått igenom RED MX1 och Arri Alexa. Teknisk genomgång, preshoot checklist, hur man pusslar ihop dessa kameror, praktiskt användande och hur man sedan tar hand om materialet. Två fullspäckade dagar med andra ord.

Kursledarna Jesper Holmström och Jari Mutikainen gjorde ett fantastiskt jobb som lyckades göra oss något klokare. Vill även ge ett tack till Johan Lundkvist och Filmarc för en väl arrangerad kurs.

Imorgon sätter vi igång med ett nytt filmprojekt, denna gång blir det med DSLR-teknik.

Även jag kämpar på med måndagsbilder, är ni nyfikna finns de att beskåda på min blogg

Snart väntar måndagsredovisning på kontoret…

Söndagkväll och jag sitter hemma och filar det sista på bilden som ska redovisas för Stefan i morgon. Lite beslutsångest mellan två bilder. Vårt måndagsprojekt A-Ö har kommit fram till E. Denna veckas tema är “Ego”. Kan ju inte avslöja den bilden nu, men jag kan gott visa förra veckans bild på D, “Distorsion”.

Fotomässa och föreläsning i Sthlm

Hemma efter en längre vistelse i huvudstaden. Har jobbat för SFF dels på Fotomässan och i dag hade jag som vice ordförande och Felicia Elling Falk, förbundsjurist en föreläsning för studenter från fotoskolorna. Även en och annan nyfiken medlem var där. Vi pratade företagande, prissättning och hardcore upphovsrätt. Alltid kul att träffa positiva och glada fotografer.

På tal om fotografer. På lördagkvällen ordnade jag och den alltid goa och trevliga kollegan Sanna Sjöswärd en fest för våra fotografvänner. Vi var nog dryga 30 fotografer som drack Sangria och käkade tapas. Vilken fest!

Nu är det full fart i fabriken igen. I morgon blir det uppdrag ute på isen. Pimpelfiske i kylan. Härligt. En och annan studioplåtning och en sväng till Luleå ska vi hinna med i veckan också. Men först och främst börjar morgonen med redovisning av måndagsprojektet. Om ni missat det: Jag och Stefan har ett projekt där vi måste presentera en ny bild varje måndagmorgon (dispens den här gången då vi var i Sthlm) på ett tema. Vi började på A och slutar på Ö. Bilden ovan är min bild på A, “Avstamp”. “Distorsion” presenteras i morgon, så den bilden får ni se sen. Vi ska inte tala om förra veckans “Censur”. Den är nog inte publiceringsbar ;-)

Smittande kul på jobbet..

Inte svårt att sätta morgontidningsrubriker på ett inlägg som detta.

En kort bakomfilm som visar torsdagens plåtning på Skellefteå Lasarett för tidningen vårdfokus. Dansa in morgonen till tonerna av 50cent eller liknande ska göra oss friskare. Är beredd att hålla med om att man börjar dagen med ett leende iallafall. Blir vi friskare får tiden utvisa, men låt det bli en vana!

Borta bra..

..men nu är jag hemma

Jag har spenderat två veckor på ett tåg. Hållit seminarie i DSLR-video, ätit tapas och duschat i världens minsta badrum. Rest från Sundsvall till Malmö tillsammans med OnTrack gänget. Erkänner att jag var rätt nervös för hur man får fjorton dagar att passera på ett tåg. Men oj så lätt det gick. Underbart sällskap av de andra på tåget och mycket trevliga besökare fick dagarna att flyga fram.

Tillbaka i ett snötäckt Skellefteå och sömn i en säng som inte gungar runt känns rätt okej. Men tvekar inte en sekund på att hoppa på ett tåg igen..

Hoppas vi får träffa er igen på Fotomässan!

Kram Sverige.

Tågturné i Sverige

Under veckan har både jag och Stefan jobbat för SFF, Svenska Fotografers Förbund på tågturné i Sverige. Vi började i Sundsvall, Västerås, Karlstad och avslutningsvis i Göteborg igår, fredag. http://www.ontrackimaging.se/ fortsätter nästa vecka, men då ska jag hålla mig hemma (åtminstone till en början). Stefan besöker då Helsingborg, Malmö, Jönköping och Stockholm. I varje stad kör han sin föreläsning om DSLR-filmning. Alla föreläsningar har hittills varit fullsatta och jag har träffat flera av förbundets medlemmar och värvat nya :-) Alltid lika kul att träffa kollegor runt om i landet.

Vill ni se vad som hände på tåget? Uppleva livet i en trång kupé, eller varför inte tapas och sherry till lunch varje dag? Träffa alla trevliga ombord? Kolla in David Bichos filmer från varje stad här.

I Göteborg mötte vår alltid lika goa Perpignan-vän, Magnus Sundberg oss välkomna med öppna armar på perrongen och bjöd sedan på frukost. Snacka om trevligt välkomnande. Att sedan Scandic vid stationen bjöd oss på en gratis dusch höjer ju betyget för Götet ännu mer. Att duscha i tågkupéns lilla utrymme har vi lärt oss är en stor utmaning.

Tack alla inblandade för en trevlig vecka på tåget. Vi ses i Sthlm på fredag, då jag är på spåret igen. Och ni som sluter upp under vägen, lyssna på Stefan och träffa vår ordförande Pelle Kronestedt i SFF:s monter.

Geek’s paradise i Skellefteå och Kalibratorparty i Sthlm

Ja, livet består ofta av roliga möten, där ibland möten med andra fotografer. I måndags hann jag med slutet på det nya nördiga sättet att träffas på Hornsgatan 103 i Sthlm, dvs på Kalibratorparty hos Stefan Ohlsson och gänget. Jag var lite sent på plats, men men min kära EyeOne fick sig en omgång… Underkänd. Åtminstone om man ska vara petig som jag är. Men jag gillar ju att köpa nya tekniska prylar, så nu får jag ju anledning att köpa en ny.

En annan som gillar att köpa prylar, spara mustasch och avnjuta kvällarna med att göra nya funktionsmakron i Photoshop, eller varför inte fundera kring nya arbetsflöden i Lightroom… Det är min anställda, Stefan. Lika knäpp som mig alltså. Lika barn leka bäst. Den här veckan har vi också en praktikant, Maja Delborn. Hennes andra gång hos oss, så det blev ett kärt återseende. Om Maja sedan blir fotograf “då hon blir stor” eller om vi skrämt bort henne återstår att se. Men att döma av glasögonvalet så borde hon passa bra in i vårt sällskap ;-)  Som tur var har vi en hel låda med låneglasögon för praktikanter som saknar… Eller om man vill variera sig något just för dagen. Välkommen till Geek’s paradise :-)

Mina två Stefans…

En sitter dagarna på andra sidan bakom två Eizo-skärmar och jobbar, den andra har jag gett förtroendet att ta hand om mina papper. Han är min revisor. En Dahlqvist och en Enmark. I veckan fick vi förtroendet att föreviga Revisorgruppens personal, så nu jobbar vi för fullt med svartvita porträtt på glada revisorer. Åh ja, jag fick alla att skratta. Även om trasiga tårkanaler fick både mig och revisorn att gråta av allt skratt. Tur att man har kul på jobbet.

Miljöbil

Långt mellan gångerna Paulina sitter bakom ratten när vi båda åker på uppdrag. Vi startade denna resa kl. 08.04, knappa tio minuter senare var det dags för förarbyte. Jag hann precis svepa mitt kaffe och knäppa en bild innan det var dags att återgå till förarplats. Arvidsjaur tur och retur en vacker höstdag är inte så tokigt. Prioriterade dock trafiksäkerheten så det blev tyvärr inget fullt reserep från min sida.

Vi sparar den till senare..

Synkdag och Fotograffest!

Äntligen! Nu är den ute! Nu är det släppt och vi kan alla som jobbat hårt med detta andas ut. I går var det stora dagen då SFF, Svenska Fotografers Förbund hade releasefest för nya webben, nya loggan och nya tidningen. (På nya webben kan man bland annat läsa min rapport från Visa Pour LÍmage i Perpignan) Webbutvecklare är Sthlm Connection och Anders Birgersson, AD har gjort formen, logotype och tidning. Glädjande siffror visar att 25% av alla medlemmar har loggat in på sina konton på webben redan första dagen. Det är riktigt coolt.

Och party blev det. Fotografer och bildköpare från Skellefteå, Luleå och Umeå samlades i Skellefteå för en rikstäckande fest. Uppkopplade via nätet kunde vi höra och se Sthlm, Helsingborg, Örebro, Falun och Göteborg. Kul experiment att ha fest med resten av landet via Skype och VuRoom.

Bildbyrån SYNK passade på att bjuda in anslutna fotografer till en dag tillsammans när vi ändå skulle träffas för bubbel och skål på kvällen. Förutom snack med kommunens informationsavdelning, genomgång av årets sålda bilder så snackades det framtid. Gott att träffas allihopa! Stefan tog med oss alla till Vitberget för en tävling i bågskytte. (Stefan utom tävlan så klart…Han är ju PRO) Riktigt kul! Själv kom man till final, men segern gick till Björkarnas stad och Johan Gunséus. Nu helg och ladda för en fulltecknad vecka som kommer. Inte en minut över i kalendern nästa vecka. Uppdrag i Ö-vik, Umeå och sedan Bokmässa i Göteborg. Glad helg på er!

Tillbaka från Perpignan & Visa Pour L´Image

Nu är vi fulladdade med inspiration efter fotofestivalen, Visa Pour L´Image i Perpignan i Frankrike. Staden nära spanska gränsen invaderas av fotografer från hela världen under en vecka av utställningar, föreläsningar och screenings på kvällarna i Campo Santo (Se bild). Snacka om att ladda batterierna bildmässigt och att samtidigt få njuta av värme och Medelhavets stora vågor i Canet Plage. På kvällarna har vi tagit del av det goda franska köket och bildvisningar på torget De La Republique. Och visst är det en och annan fotograf som brukar besöka Le Grand Café De La Post för att mingla natten lång…. Så även vi och vårt resesällskap, Synkvännerna Patrick Degerman, Anders Alm och Johan Gunséus. I samlad trupp gjorde vi också två trevliga dagar i Barcelona innan avfärd hem till Sverige igen.

Nu är vi tillbaka i verkligheten och kastas in i nya uppdrag. Passar fint då vi är fyllda av inspiration och varma, sköna minnen från Perpignan!

Heta uppdrag i Dubai

Tänkte att jag måste ju ge en liten rapport från Dubai. Sommarsemestern är över och den 9:e augusti drog allt i gång med full fart. Första veckan var både jag och Stefan på uppdrag i Umeå. Stefan är nu lämnad kvar hemma för att jobba med originalbilder och jag drog till Dubai i onsdags. Har plåtat två dagar för Ascom i ökenhetta… (och för er som är insatta i ämnet, så ser ni en basstation komma upp ur min huvud. Här finns det många, men täckningen är värdelös, så de skulle verkligen behöva använda Ascoms produkter här…)

Toppnotering är 48 grader. Rätt tungt att jobba i värmen. Som tur var finns det chans att svalka sig i poolen på taket (8:e våningen) här på SAS Radisson Blu, Media City. Modellerna svettas, jag svettas och tom min stackars Canon är glödhet.

Dessutom är vi här precis mitt under Ramadan, så äta och dricka under dagen är uteslutet. Åtminstone officiellt ute på gatan – om man inte önskar att bli arresterad vill säga. Dubbla doser Resorb och jag är snart redo för dagens plåtning. Den sista. Sent i natt åker vi hem mot Sverige.

Creative Summit

Trött och slut i kropp och själ. Hjärnan full av inspirerande kloka ord från Brian Solis, Johan Ronnestam, Peter Espersen, Dan Saffer med flera… Finns mycket att berätta om dessa tre inspirerande dagar. Clemens Dopjans och David Eriksson (bilden) från North Kingdom snackade om deras arbete med Adidas Teamgeist ett projekt som involverat stora delar av Skellefteå kreativa hjärnor inom Lodge. Peter Engel från Zentropa berättade om deras arbete och visade klipp ur bla prisvinnande dokumentären “The Red Chapel”. Kvällar och nätter har fyllts av intressanta samtal, båttur på älven, bad i havet och grymt god mat av Food.

I dag avslutades dagen med Teenage Engineering som visade sin OP-1 och scenen fylldes sedan av alla besökare som ville testa den. Vilken tid och kärlek de har lagt ner på den produkten!

Både jag och Stefan har dokumenterat hela CS med både still och rörligt. Många förfrågningar har kommit och vi lovar att vi återkommer när något officiellt finns ute.

Tack alla för fantastiska dagar! Längtar redan till Creative Summit 2011!

Äntligen!

Alla sömnlösa nätter och flygresor fram och tillbaka mellan kurslokalen gav slutligen resultat. Den 8:e juni fick jag ta emot mitt diplom som Auktoriserad Digital Bildleverantör.

Kvällen firades med hela företaget närvarande i Stockholm, en leksakskamera i plast inhandlades som belöning och som sig bör när jag och Paulina är ute och reser hann även en flygstrejk skruva lite med vår biljettbokning. Men allting löste sig och vi tog oss hem till vardagen och nya spännande projekt.

Mina kvällar och nätter har gått åt till studier för att säkerställa att kursen skulle klaras av med fina resultat, så nu när den är över blev det plötsligt lite tid över. Kanske går det inte längre skylla på något för att stoppa mina springa-marathon-drömmar.

Bastu och badpremiär på Djurö!

Ytterligare en vecka har gått. Sammanfattar veckan med en bild från två dagars styrelsemöte på Djurö med nya styrelsen för SFF. Tror jag har koll på vilka som är mina egna fötter. De andra fötterna tillhör också ett par fotografer som bastade och tog ett kallt dopp vid Djurö. Fantastiskt trevliga dagar med gamla och nya fotografvänner.

Båten är sjösatt och det känns som att sommaren är på gång med rekordfart mitt i allt vårståhej. Städa i växthuset, klippa häcken och plantera i trädgården… I morgon blir det heldagsplåtning så man borde kanske sova snart, men hade alldeles för trevlig framför datorn och TV:n. Jag multimissbrukar intryck, I know! Onsdag bär det av till Umeå och workshop med Knut Koivisto. Ska bli superkul! Hoppas kunna trigga i gång lite kreativitet så här i vårkaoset.

Dahlqvist på taket!

Puh. Veckan började i Luleå, Sthlm, Lund, Göteborg med bla föreläsningar för fotostudenter. Fantastiskt roligt att prata företagande och upphovsrätt tillsammans med SFF:s jurist, Catharina Ekdahl. Kom hem sent igår. Idag avslutar vi veckan med lite rörlig bildproduktion och en Stefan på taket. Fredag och helg, så nu ska vi ladda för en kommande vecka med nya uppdrag och även en sväng ner till huvudstaden igen. Jag ska vara två dagar på Djurönästet med nya styrelsen för SFF och Stefan ska vara på kurs med Dr Ohlsson… Några kurstillfällen kvar, så får vi snart fira Stefans auktorisation i digital bildbehandling. God helg allihopa!